اگر وسط نماز جماعت رسیدیم چگونه به امام جماعت اقتدا کنیم؟

به منظور آگاهی بیشتر از مساله اقتدا در نماز جماعت توجه شما را به مطالب ذیل جلب می کنیم:

محل اقتدا یکى از سه مورد است:

الف) ابتداى نماز یعنى همان وقتى که امام شروع به نماز مى‏کند انسان نیت کند بدین صورت که مثلاً نماز صبح را اقتدا مى‏کنم به امام حاضر قربه الى الله ـالبته لازم نیست نیت را به زبان بیاورید بلکه صرف خطور در ذهن کافى است.

ب ) هنگامى که امام در حال قیام (ایستاده) است.

اگر در رکعت اول و دوم باشد، اقتدا مى‏کنید و نباید حمد و سوره را بخوانید.

اگر در رکعت سوم و چهارم امام اقتدا کردید:

1. اگر قبل از رکوع باشد باید حمد و سوره را آهسته بخوانید.

2. اگر براى سوره وقت ندارید؛ یعنى، به رکوع امام نمى‏رسید فقط خواندن حمد کافى است و سوره لازم نیست، اما حمد حتما باید خوانده شود.

3. اگر قبل از تمام کردن حمد امام سر از رکوع بردارد اشکال ندارد، شما فورا حمد را تمام مى‏کنید و بعد از رکوع خودتان را در سجده به امام مى‏رسانید. این یک رکعت حساب مى‏شود و صحیح است.

ج ) گاهى وقتى وارد نماز جماعت مى‏شوید که امام در رکوع است همان جا نیت مى‏کنید و بعد از گفتن تکبیره الاحرام به رکوع مى‏روید و ذکر رکوع را مى‏گویید و این یک رکعت حساب مى‏شود. و اگر بعد از خم شدن به حدّ رکوع ذکر امام تمام شد اشکالى ندارد شما خودتان ذکر رکوع را مى‏گویید و بلند مى‏شوید و با امام به سجده مى‏روید.

توضیح: 1- اگر قبل از آنکه به حدّ رکوع برسید امام سر از رکوع برداشت، مى‏توانید نیت فرادا (یعنى خواندن نماز بدون جماعت مثل مواردى که براى خود مى‏خوانید) نمایید و نماز را براى خودتان بخوانید و اگر خیلى طول نمى‏کشد و امام جماعت به سرعت براى رکعت بعد بلند مى‏شود مى‏توانید به همان حال ایستاده صبر کنید و وقتى امام براى رکعت بعد بلند شد آن را رکعت اول نماز خودتان حساب کنید و در این فرض نیاز به نیت و گفتن تکبیره الاحرام مجدد نیست.

2- در حال تشهد امام یا زمانى که امام مشغول سجده است نمى‏توان اقتدا کرد. بلى اگر وقتى وارد محل نماز جماعت شدید ملاحظه کردید که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است، اگر مایل باشید که به ثواب جماعت برسید مى‏توانید فورا نیت کنید و تکبیره الاحرام را بگویید و بحالت تجافى (یعنى دست‏ها را روى زمین و زانوها را بلند نگهداشتن) بنشینید و تشهد را آهسته با امام بخوانید، اما سلام را نگویید و صبر کنید وقتى امام نماز را سلام داد بلند شوید و حمد را شروع کنید بدون اینکه مجددا تکبیره‏الاحرام بگویید.

این کار باعث مى‏شود که گرچه شما همه نماز را خودتان مى‏خوانید اما ثواب درک جماعت را به شما بدهند (برگرفته از فتواى حضرت امام، توضیح المسائل مراجع، ص 722 به بعد)