آیا سجده زیارت عاشورا واجب است؟

■ آیا سجده زیارت عاشورا واجب است؟

آیا سجده زیارت عاشورا واجب است؟

حکم سجده زیارت عاشورا

بسیاری از مومنین و شیعیان در مواجهه با این فراز زیبای زیارت عاشورا به خاطر حفظ نبودن متن زیارت یا در دسترس نبودن مُهر یا شرایط نا مناسب با سجده پایانی زیارت مشکل دارند. اغلب این بخش را بدون سجده می‌خوانند یا به جای سجده بر روی مهر، مهر را با دست روی پیشانی می‌گذارند و ذکر را می‌خوانند. در این رابطه می‌توان توضیح داد که اصل زیارت عاشورا و سجده و نماز پس از آن مستحب است نه واجب، پس سجده پایانی این زیارت بسیار زیبا در حد یک توصیه استحبابی است و بر شیعیان علاقه‌مند به زیارت عاشورا واجب نیست که حتماً بخش پایانی را در حالت سجده قرائت کنند.

اما از طرفی دیگر زمانی می‌توان از تمام آثار مطلوب و ثواب‌های یک عبادت، دعا یا زیارت مستحبی بهره‌مند شد که دقیقا بر طبق دستوری که ائمه اطهار فرموده اند عمل کنیم. در غیر این صورت اگرچه این عمل عبادی یا زیارتی ما توفیقات بسیاری به همراه خود دارد و قطعاً ثواب زیادی نزد پروردگار دارد، اما باز هم می‌توان با پیروی از دستورات و توصیه‌های معصومین این آثار مطلوب را به حد کمال رساند. پس سجده زیارت عاشورا واجب نیست، اما طبق توصیه ائمه مستحب است.

 

زیارت عاشورا و فراز سجده دار

زیارت عاشورا حدیث قدسی است و اولین کسی که متن زیارت عاشورا را برای عموم مردم خواند، امام باقر (ع) بود که فرمود: جبرئیل این حدیث را از خداوند نقل کرده و برای پیامبر اکرم (ص) بازخوانده است و این حدیث از پدر و اجدادم به دست من رسیده است.

در بخش پایانی زیارت عاشورا فرازی بسیار زیبا و پر معنی هست که به دستور روایات و احادیث خواندن این بخش باید در حالت سجده به پروردگار باشد. البته از ابتدا که این زیارت به وسیله حدیث قدسی بر پیامبر (ص) وارد شد، سجده نداشته است و سجده آن در روز عاشورا اضافه شده است که امام حسین (ع) از صبح روز عاشورا در موقعیت‌های مختلف بخش‌هایی از زیارت را می‌خواندند و تا لحظه شهادت تمام فراز‌های زیارت را خوانده بودند و بعد به شهادت رسیدند.

این بخش سجده دار زیارت عاشورا در روز عاشورا خوانده نشده بود تا زمانی که آن ملعون لعین به قصد کشتن و جدا کردن سر حصرت سراغ سیدالشهدا رفتند و نقل از مقتل‌های معتبر وقتی از جلو نتوانست سر را جدا کند، پیکر مطهر را برگرداند تا از قفا این جنایت را مرتکب شود؛ در مقاتل ذکر شده است که وقتی سید الشهدا سرشان را زمین گذاشتند و پیشانی مبارک با خاک تماس بر قرار کرد شروع کردند به خواندن آخرین بخش زیارت عاشورا و فرمودند: «اللَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاکِرِین» و به همین خاطر مومنین برای خواندن این بخش از زیارت به سجده می‌روند.

 

فراز سجده دار و ترجمه

سجده زیارت عاشورا

زیارت عاشورا متن بسیار پر معنی و دقیقی دارد و دقت در معانی والای این حدیث قدسی نکته‌های معنوی زیبایی به همراه دارد. اما متن پایانی و سجده دار از این قرار است:

«اللَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاکِرِینَ لَکَ عَلَى مُصَابِهِمْ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى عَظِیمِ رَزِیَّتِی اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی شَفَاعَةَ الْحُسَیْنِ یَوْمَ الْوُرُودِ وَ ثَبِّتْ لِی قَدَمَ صِدْقٍ عِنْدَکَ مَعَ الْحُسَیْنِ وَ أَصْحَابِ الْحُسَیْنِ الَّذِینَ بَذَلُوا مُهَجَهُمْ دُونَ الْحُسَیْنِ علیه السلام‏»

ترجمه: "خدایا مخصوص تو است ستایش سپاسگزاران تو بر مصیبت زدگى آنها، ستایش خداى را بر بزرگى مصیبتم. خدایا روزیم گردان شفاعت حسین (ع) را در روز ورود (به صحراى قیامت) و ثابت بدار گام راستیم را در نزد خودت با حسین (ع) و یاران حسین، آنانکه بى دریغ جان خود را در راه حسین (ع) دادند. "

 شرایط سجده زیارت عاشورا

در سجده‌های واجب قرآن و در سجده مستحبی باید مواضع هفتگانه روی زمین قرار گیرد و پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است قرار گیرد، اما رو به قبله بودن و طهارت و رعایت حجاب در این سجده لازم نیست. همچنین در موقع گفتن ذکر مستحب (ذکر سجده زیارت عاشورا) اگر آن را به قصد ذکری که برای سجده دستور داده اند، بگوید آرام بودن بدن لازم است. مواضع هفتگانه که در حین انجام سجده واجب و مستحبی باید بر روی زمین قرار بگیرند عبارتند از پیشانى، کف دست‌ها، سر دو زانو، سردوانگشت بزرگ پا.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 703 کلمه
1397/8/23 ساعت 12:23
کد : 2348
دسته : امام حسین (ع) و نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
سجده
سجده زیارت عاشورا
سجده مستحبی
امام حسین
عاشورا
حکم سجده
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز