نماز: سازه اي روان شناختي در قرآن

■ نماز: سازه اي روان شناختي در قرآن

نماز: سازه اي روان شناختي در قرآن

چکیده: 

هدف: اين مقاله با بررسي سازمان يافتگي نماز در بين ساير اعمال از منظر قرآن، در پي شناختن چيستي نماز به عنوان سازه اي روان شناختي است.
روش: با استفاده از تحليل محتوا، آيات مرتبط با نماز در قرآن در سه مرحله بررسي شد. ابتدا اين آيات به روش اکتشافي و استقرايي در 15 مقوله طبقه بندي شد. سپس مقوله اي که بيشترين ارتباط را با مسئله پژوهش داشت، به طور مفصل بررسي و تا آنجا که ممکن بود از ساير مقوله ها براي فهم بيشتر يافته ها به صورت تکميلي استفاده شد.

يافته ها: تحليل نشان داد نگاه قرآن به ساخت زندگي نمازگزار را مي توان در قالب شبکه اي از مفاهيم با مرکزيت ايمان و تبلور آن در شش مفهوم بندگي خالصانه، صداقت، خشيت، خردورزي، عمل صالح و اجتنابها خلاصه کرد.
نتيجه گيري: ساخت زندگي نمازگزار از منظر قرآن، توصيف کننده سازمان يافتگي بيروني نماز است و ارتباط آن را با زندگي نمازگزار توضيح مي دهد. در اين ساخت، ايمان در سه محور رابطه با خدا (بندگي)، حقيقت (حق طلبي) و واقعيت (مسووليت پذيري) جلوه گر مي شود. پيش بيني مي شود اين الگو قادر خواهد بود نقش نماز را در ايجاد پتانسيلي در فرد براي رويارويي با مسائل زندگي بر محور ايمان توضيح دهد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

فایل پیوست : دریافت
نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 205 کلمه
مولف : حسن زاده توكلي محمدرضا*, مظاهري محمدعلي, غروي سيدمحمد, فياض بخش محمدعلي
ناشر : قم، دانشگاه قرآن و حديث
1396/4/24 ساعت 12:43
کد : 1962
دسته : مقالاتِ پژوهشی نماز,نماز در علوم تجربی
لینک مطلب
کلمات کلیدی
روان شناختي
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز