حکایاتی از اولیای خدا در خصوص نماز

■ حکایاتی از اولیای خدا در خصوص نماز

حکایاتی از اولیای خدا در خصوص نماز

توصيه‏هاي ناب‏

سه توصيه نوراني از حضرت آيت الله العظمي کوهستاني قدس سره؛ 

اواخر عمر گران بهاي حضرت آيت الله العظمي کوهستاني قدس سره بود براي تجديد کارت معافيت تحصيلي از مشهد مقدس به بهشهر آمده بودم از آن جايي که عشق و شوق فراوان به زيارت آن روحاني وارسته داشتم خدمت ايشان شرفياب شدم. گرچه چند سالي که در رستم کلاء در محضر استاد بزرگوار حضرت آيت الله العظمي ايازي (دام ظله العالي) بودم توفيق ملاقاتشان کراراً نصيب بنده مي‏شد. و معظم له هم ديدارشان را بسيار سفارش مي‏کرد. اما اين ديدار آخر براي بنده و امثال بنده بزرگترين درس بود چون درسي بود همراه عمل. ايشان در عصر خودش عالمي بود با عمل. زندگي ساده خاص خود را داشت. وي متعبدي بود مدام، يعني در عبادت خستگي‏ناپذير، در طهارت فردي زبان زد خاص و عام. 

در اين سفر ملاقات (آقا جان) ممنوع بود چون پزشکان اجازه‏ ملاقات را نمي‏دادند تا اين که به واسطه فرزندشان به خدمت آن انسان فرزانه رسيدم. 

در بستر بيماري هم سير و سلوک ويژه‏اي داشت از ديدني‏هاي دنيا و از شنيدني‏هاي دنيا دور بود. آنچه مي‏ديد و مي‏شنيد سروش الهي و همايش اخروي بود. 

در اين حال آنچه مشخص بود، زبان گويا در ذکر و به ياد محبوبش بود. گاهي که به آيات انذار و تخويف مي‏رسيد صداي ناله‏اش بلند مي‏شد و سخت مي‏گريست. در همان حال معني و معنويت درخواست نصيحت و پندي کردم. 

فرمود: سه چيز را در سر لوحه‏ي کارتان قرار دهيد: 

1. همراه با قرآن باشيد و از قرآن جدا نشويد. 

2. نماز شب را ترک نکنيد. 

3. نماز را اول وقت بخوانيد. 

آن مرد الهي بعد فرمودند: 

مواظب شيطان باشيد که براي فريب دادن هر انساني آماده است. فعلاً عمري را سپري کردم ديگر وقتي براي بقاء در دنيا برايم نمانده، آفتاب لب بام هستم. اثاثيه و توشه را جمع کرده‏ام و فقط منتظر قافله هستم که با کاروان آخرت همراه باشم. با اين حال شيطان مي‏خواهد مرا وسوسه نمايد. 

صداي گريه‏ي آن رادمرد توحيد، بلند شد. درس را معظم له به تمام معنا فرمودند. دست آن عالم رباني را بوسيدم و مرخص شدم. 

اما چند روزي نگذشت که حوزه علميه مشهد در ماتم و تشيع جنازه‏ي آن عالم عامل عزادار، و حضرت ثامن الحجج عليه التحيات و الثناء ميزباني عزيز و جليل القدر، از او پذيرايي کرد. (روانش شاد) [1] .

[1] خاطره از يکي از استادان حوزه علميه قم، حجت الاسلام و المسلمين سيد عنايت الله درياباري.

راضي نيستم طلبه اين جا بماند نماز شب نخواند

اين حقير در سال 1379 در مجلس بزرگداشت حضرت آيت الله العظمي کوهستاني رحمه الله در کوهستان بهشهر شرکت کردم بعد از اتمام مجلس به يکي از مدرسه‏هاي معظم له رفتم بالاي سر يکي از کلاس‏ها نوشته بود: 

«من راضي نيستم که طلبه‏ اي اين جا بماند و نماز شب نخواند.» 

دو رکعت نماز قبل از ظهور

حضرت مهدي «عج» در روز ظهور به اذن پروردگار به مسجد الحرام مي‏رود و پشت مقام ابراهيم رو به کعبه مي‏ايستد و دو رکعت نماز مي‏گزارد و سپس اعلام ظهور مي‏فرمايد. [1] .

[1] هزار و يک نکته درباره نماز، ص 12.

 

تو چه کرده‏اي که در برابر اين برنامه توفيق شنيدن يافتي

يکي از طلاب مي‏گويد: 

شبي براي عبادت از خواب برخاستم ناگهان شنيدم که در و ديوار مدرسه (مدرسه صدر اصفهان) و سنگريزه‏ها و درخت‏ها ذکر مي‏گويند. مشغول تحقيق شدم وقتي که نزديک حجره‏ي آخوند کاشي قدس سره رسيدم، ديدم محاسن سپيدش را روي خاک گذاشته و از دو ديده‏اش اشک مي‏بارد و مي‏گويد: «سبوح قدوس رب الملائکة و الروح» و در و ديوار مدرسه و... به دنبال او اين ذکر را مي‏گويند. 

فرداي آن شب خدمت استاد رسيدم و داستان ديشب را عرض کردم و گفتم: ماجراي ديشب مرا سخت به تعجب وا داشت. 

آخوند کاشي قدس سره در کمال سادگي گفت: 

تعجب از کار تو است که به چه علت گوش تو باز شد و اين صداها را شنيدي، هان! تو چه کرده‏اي که در برابر اين برنامه توفيق شنيدن يافتي؟ [1] . 

[1] عرفان اسلامي، ج 5، ص 167 - نقل شده در هزار نکته درباره نماز، ص 179.

 

سه توصيه نوراني

آيت الله سيد حسن مدرس قدس سره در پشت صفحه‏ي اول قرآني که از ايشان به يادگار مانده و نزد نوه‏اش نگهداري مي‏شود به خط خود خطاب به دخترش چنين نوشته است: اي فاطمه بيگم! تو را به سه خصلت توصيه مي‏کنم: 

1. نماز و قرآن را بخوان. 

2. براي پدر و مادرت دعا کن. 

 3. در زندگي قناعت داشته باش. [1] . 

[1] داستان‏هاي مدرس، ص 131.

 

نماز اول وقت شما ترک نشود

حضرت آيت الله بهاءالديني، در سفارش سلوکي به سالکان راه خدا هميشه تاکيد داشتند که: 

بنده‏ي خدا باشيد خالص شويد به خدا تقرب بجوييد. به نماز اول وقت اهميت زيادي مي‏دادند و همواره افراد را به اداي آن تشويق مي‏کردند و مي‏فرمودند: اگر مي‏خواهيد برکاتي نصيبتان شود نماز اول وقت شما ترک نشود. [1] . 

 

[1] زندگي نامه معظم له، ص 61 و 53.

شصت سال نماز جماعت در حرم مطهر حضرت معصومه

در برخي از يادداشت‏هاي حضرت آيت الله العظمي مرعشي نجفي قدس سره آمده است: 

هنگامي که در قم سکونت کردم (1343 قمري)، صبحها در حرم حضرت معصومه عليهاالسلام اقامه‏ي نماز جماعت نمي‏شد و من تنها کسي بودم که اين سنت را در آنجا رواج دادم و از شصت سال پيش به اين طرف صبح زود و پيش از باز شدن درهاي حرم مطهر و زودتر از ديگران مي‏رفتم و منتظر مي‏ايستادم. اين انتظار گاهي يک ساعت قبل از طلوع فجر بود تا خدام درها را باز کنند. در زمستانها هنگامي که برف همه جا را مي‏پوشاند بيلچه‏اي کوچک به دست مي‏گرفتم و راه خود را به طرف صحن باز مي‏کردم تا خود را به حرم مطهر برسانم. در آغاز خود به تنهايي نماز مي‏خواندم. تا پس از مدتي يک نفر به من اقتدا کرد و پس از آن کم‏کم افراد ديگر اقتدا کردند و به اين ترتيب نماز جماعت را در حرم مطهر آغاز کردم و تا امروز که شصت سال از آن تاريخ مي‏گذرد ادامه دارد. آهسته آهسته ظهرها و شب‏ها نيز اضافه شد و از آن پس روزي سه بار در مسجد بالا سر حضرت معصومه عليهاالسلام و صحن شريف نماز مي‏خواندم. [1] . 

[1] کرامات مرعشيه، ص 68.

 

نسخه شفابخش

علامه طباطبايي و آيت الله بهجت، از استاد خود مرحوم آيت الله قاضي قدس سره نقل نمودند که فرمود: 

اگر کسي نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقامات عاليه نرسد مرا لعن کند! [1] . 

[1] در محضر بزرگان، ص 99.

 

فرزندم دنيا مي‏خواهي نماز شب بخوان

علامه طباطبائي قدس سره مي‏فرمايد: چون به نجف اشرف براي تحصيل مشرف شدم گاهي به محضر مرحوم قاضي شرفياب مي‏شدم تا اين که يک روز در مدرسه‏اي ايستاده بودم که مرحوم قاضي از آن جا عبور مي‏کردند چون به من رسيدند دست خود را روي شانه‏ي من گذاردند و گفتند: اي فرزند! دنيا مي‏خواهي نماز شب بخوان، آخرت مي‏خواهي نماز شب بخوان. [1] . 

[1] مهر تابان، ص 16.

 

سفارش به نماز اول وقت

در احوالات حضرت آيت الله شيخ محمد فارابي خانقاهي سوادکوهي (مشهور به شيخ محمد مجتهد) مي‏گويند: 

شيخ در عبادت و صفاي باطن و تضرع و زاري به درگاه خداي سبحان و تهجد و نماز شب و مناجات و نماز اول وقت، زبان زد خاص و عام بود و مي‏فرمود: 

حضرت مهدي «عج» به يکي از مشتاقان ديدارش به نام «زهري» که به زيارت آن حضرت موفق شده بود دو بار فرمود: از رحمت خدا دور است کسي که نماز صبح را چندان تأخير بيندازد تا ستاره‏ها ناپديد شوند و نماز مغرب را به قدري تأخير بيندازد تا ستاره‏ها ظاهر شوند. 

با ذکر اين حديث هميشه شاگردان و اطرافيانش را به نماز اول وقت و اهميت آن سفارش مي‏نمود. 

 

به واسطه نماز به آنچه مي‏خواستيم مي‏رسيدم

دانشمند شيخ الرئيس ابوعلي سينا مي‏گويد: هر زمان برايم مشکلي پيش مي‏آمد و از حل آن عاجز مي‏ماندم به مسجد شهر مي‏رفتم و دو رکعت نماز بجا مي‏آوردم، سپس از خداوند مي‏خواستم مرا به وسيله‏ي نور آن نماز ياري دهد تا گره از مشکلم باز کند، پس از اداي آن دو رکعت، راه حل مشکل، برايم آسان مي‏شد و به آنچه مي‏خواستم مي‏رسيدم. [1] . 

  [1] عرفان اسلامي، ج 5، ص 117.

 

مگر ماهي از شنا خسته مي‏شود که من از نماز خسته شوم

علامه اميني قدس سره مدت سه شب در حرم امام رضا عليه‏السلام بود و هر شب هزار رکعت نماز مي‏خواند به او گفتند:  شما خسته نمي‏شويد؟ فرمود: مگر ماهي از شنا خسته مي‏شود که من از نماز خسته شوم؟! [1] 

[1] هزار و يک نکته درباره نماز، ص 260.

 

گناه نکنيد و نماز اول وقت بخوانيد

حجت الاسلام و المسلمين سيد عباس موسوي مطلق نامه‏اي را به محضر حضرت آيت الله بهجت مي‏نويسد از ايشان تقاضا مي‏کند که بيان بفرمايند براي ازدياد محبت به حضرت حق و ولي عصر «عج» چه بکنيم؟

در جواب مرقوم فرمودند: گناه نکنيد و نماز اول وقت بخوانيد. 

همين سوال را از محضر مرحوم آيت الله العظمي اراکي در نامه‏اي نمودند معظم له نيز همين جواب را مرقوم فرمودند: گناه نکنيد و نماز اول وقت بخوانيد. [1] . 

 [1] در محضر اولياء.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1590 کلمه
مولف : مهدي لک علي آبادي
1395/2/5 ساعت 08:31
کد : 1254
دسته : عبادت علما و بزرگان
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
عرفا و نماز
سیره علما در نماز
توصیه های علما و نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز