■ آيا اذان رایج شیعیان در زمان رسول خدا ( صل الله علیه و آله ) وجود داشت و در آن زمان نیز به هنگام اذان، در ادامه شهادت به نبوت، شهادت بر ولایت حضرت علی ( علیه السلام) نیز ذکر می شد؟

پاسخ: درباره اذان رایج در میان شیعیان، در ادامه شهادت به نبوت و رسالت پیامبر0 صل الله علیه و آله، شهادت بر ولایت و امامت نیز به عنوان مستحب گفته می شود و بنابر اتفاق همه مراجع بزرگوار تقلید شیعه، جزء اذان نیست علاوه بر این که شیعه دلایل در دست دارد که نشان می دهد، اقرار به ولایت علی ( علیه السلام) در اذان و اقامه، از زمان رسول خدا ( صل الله علیه و آله)در میان اصحاب موجود بوده و پیامبر خدا ( صل الله علیه و آله ) نیز آن را تایید نموده اند.
سلمان فارسی در عصر پیامبر در اذان و اقامه بعد از گواهی به یكتایی خدا و رسالت پیامبر(ص ) به ولایت امیرمؤمنان علی (ع ) شهادت می داد. یكی از اصحاب به محضر رسول خدا(ص ) رسیده و عرض كرد: ای رسول خدا! امروز موضوعی را شنیدم كه قبلا نشنیده بودم. پیامبر فرمود: آن موضوع چیست؟ او عرض كرد: سلمان اذان می گفت، شنیدم او بعد از گواهی به یكتایی خدا و رسالت پیامبرش، به ولایت علی (ع) گواهی داد ــ توجّه: این ماجرا بعد از حجة الوداع و پس از ماجرای غدیر رخ داده است ــ پیامبر فرمود: سمعتم خیراً ــ چیز خوبی شنیده اید.
یكی از اصحاب نزد پیامبر(ص) آمده و عرض كرد: ای رسول خدا! ابوذر در اذان بعد از شهادت به رسالت پیامبر(ص) به ولایت علی شهادت می دهد و می گوید: اشهد ان علیا ولی الله. پیامبر(ص) فرمودند: كذلك أو نسیتم قولی فی غدیر خم من كنت مولاه فعلی مولاه؟ فمن نكث فانّما ینكث علی نفسه ـــــ همین گونه است. مگر سخن مرا در غدیر خم فراموش كرده اید كه گفتم هر كس من مولای او هستم پس علی (ع ) مولای او است؟ هر كس پیمان را بشكند قطعا به خودش آسیب رسانده است.
علاوه بر اینکه از ديدگاه قرآن همان گونه كه رسول اكرم ولي از سوي خداوند است، حضرت علي (عليه السلام ) نيز ولي است به عنوان نمونه خداوند متعال در قرآن فرموده است:« إِنَّما وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذينَ آمَنُوا الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُون‏» ؛« تنها سرپرست شما خدا و رسول او و كساني هستند كه ايمان آورده اند. كساني كه نماز را به پاي مي دارند و در حال ركوع زكات مي دهند»، كه به تصريح شيعه و سني بر امام علي (ع ) تطبيق شده است . بنابراین بیان شهادت به ولایت در ادامه ی شهادت به نبوت مطابق آیات قرآن است.
در برخي از روايات نیز آمده است كه هر كس«لااله الا الله محمد رسول الله» مي گويد: علي اميرالمومنين نيز بگويد . اين روايت دلالت بر استحباب شهادت به ولايت پس از شهادت به توحيد و رسالت در همه مواضع دارد چه در اذان باشد چه در غير اذان.
البته علمای شیعه نیز معتقدند اگر مجامع اهل سنت و شيعيان اتفاق كنند كه هر دو بر اذان زمان پيامبر(ص) عمل نمایند بسيار شايسته است. چراکه اگر چه در اذان شيعه حذف نيست و عمل آنها مستند به آیات و روایات می باشد اما در اذان و اقامه اهل سنت عبارت«حي علي خيرالعمل» كه در زمان رسول خدا صل الله علیه و آله جزء اذان بوده به دستور خليفه دوم حذف شده است بدون اینکه دلیل قرآنی یا روایی برای آن اقامه نماید. متكلم معروف اشعرى به نام علاء الدين قوشجى (متوفاى 879 )مى‏گويد: عمر بن خطاب نسبت به سه چيز هشدار داد، و گفت:«ثلاث كن على عهد رسول الله (ص) و أنا أنهى عنهن و احرمهن و أعاقر عليهن: متعه النساء، و متعه الحج و حى على خير العمل» ؛« سه چيز در عهد رسول خدا رسميت داشت و من از آنها باز مى‏دارم، و تحريم مى‏كنم و مؤاخذه مى‏نمايم: 1. متعه زنان، 2. متعه حج، 3. گفتن حى على خير العمل».
1394/10/5 ساعت 10:45
کد : 158
لینک مطلب

■ 1- آیا در سلام پایانی نماز، فقط گفتن " السلام علیکم و رحمه الله و برکاته" کافی است؟ 2- آیا در رکعت های سه و چهار به جای 3 بار گفتن " سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر " تنها 1 بار گفتن این ذکر کافی است؟

پاسخ اجمالی 1. مراجع عظام تقلید بر کافی بودن سلام سوم، بعد از تشهد، اتفاق نظر دارند. و سلام اول را مستحبّ می دانند.[1] 2. گفتن یک مرتبه تسبیحات اربعه در رکعت سوم و چهارم نماز کافى است، ولی بهتر است که سه مرتبه بگوید.[2] این سؤال، پاسخ تفصیل ...

■ آیا اگر نمازگزار بعضی کلمات نماز را اشتباه بخواند، نمازش باطل است؟

1. اگر کسی عمدا یا از روی کم‌کاری و یاد نگرفتن مسئله، کلمات نماز را اشتباه بخواند نمازش باطل است؛[1] پس واجب است در پی یادگیری تلفظ صحیح کلمات و قرائت نماز بر آید. 2. اگر نمازگزار تصور کند، کلمات نماز را صحیح می‌خواند، ولی بعدا متوجه ‌شود که در تلفظ ...

■ همسرم گاهی اوقات در نماز کاهلی می کند وظیفه من دربرابر ایشان چیست؟

اگر گاهی همسرمان در خواندن نماز سستی می‌کند بهترین روش این است که با روش زبانی به او تذکر ندهیم. بلکه در اوقات نماز، با آرامش و مهربانی، سجاده زیبا پهن کنیم، خود را با عطر دلخواه همسرمان معطر کنیم، لباس سفید و مخصوص نماز بپوشیم، با زیبایی و طمانینه ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز