■ روشهای هنری موثر در ترویج فرهنگ نماز

ارسال کننده : مدیر
طرح : ایده پرداز: مجتبی دهقانی
به آب روشن مــی عارفی طهــارت کرد
علی الصبـاح که میخــانه را زیارت کرد
همین که ساغـر زرین خور نهان گردید
هلال عیــد به دور قدح اشــارت کرد
خوشا نمــاز و نیاز کسی که از سر درد
به آب دیده و خون جگر طهــارت کرد
امام خواجه که بودش سر نمــــاز دراز
به خون دختر رَز خرقه را قصـارت کرد
دلــم ز حلقـه ی زلفش خرید آشـوب
چه سود دید ندانم که این تجـارت کرد
اگر امــام جماعــت طلب کند امـروز
خبر دهید که حافظ به می طهارت کرد



حافظ شیرازی





ضمن سلام به ساحت مقدس ـ روح و جان نماز ـ حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا له الفدا و مقام معظم رهبری و همه ی خدمتگزاران عرصه ی نماز و نماز خوانی ، در ادامه یکی از تجارب ارزنده ای که حقیر در خصوص ارتقای فرهنگ نماز و نماز خوانی در سالهای متمادی در مدارس به کار بسته و ثمرات آن را به عینه دیده ام را تقدیم محضرتان نموده و از خدای بزرگ توفیق روز افزونتان را خواهانم.

یکی از روشهای هنری موثر در ترویج فرهنگ نماز و نماز خوانی استفاده از ظرفیت کلاس های انشا و درس تفکر و سبک زندگی در مدارس است.علی الخصوص در مدارس ابتدایی و متوسطه دوره اول در کلاس های سوم و هشتم که دانش آموزان به سن تکلیف می رسند.
متاسفانه در مدارس به بُعد معرفتی شهودی دانش آموزان توجه کافی نمی شود و بچه ها بیشتر درگیر مسائل عقلی می شوند. در این سنین عقل هنوز به کمال خویش نرسیده یا اینکه دانش آموزان صاحب تجربه نشده اند ، به همین دلیل اگر در امر آموزش نماز به بعد معرفت اندوزی از راه شهود توجه بیشتری شود ، نتایج بهتری خواهیم گرفت.به این دلیل که دل که مرکز شهود است و در این سن و سال صاف و زلال تر است و چون آینه ای پاک ، نقش پذیری بهتری دارد.
حقیر به عنوان معاون پرورشی و شاعر و نویسنده و عضوی از اعضاء ستاد اقامه نماز شهرستان خرامه ، استان فارس که بیش از دو دهه از عمر خویش را در تربیت دانش آموزان سپری کرده ام ، پس از سالها تجربه در خصوص ترویج فرهنگ نماز به نقش اعجاب انگیز هنر و ادبیات در ارتقای فرهنگ نماز و نماز خوانی اذعان داشته و یکی از تجارب خویش را در این خصوص به محضرتان ابلاغ می دارم.
معرفی کتاب « نامه های خط خطی » نویسنده ی اثرگزار کشور و جهان ، خانم دکتر عرفان نظرآهاری که بیشتر کتابهایش درباره ی ادبیات عرفانی در سطح کودکان و نوجوانان است در زنگ انشاء به دانش آموزان یکی از راههای علاقه مند کردن بچه ها به خداست.بچه ها تا نسبت به خدا شناخت درونی دقیقی پیدا نکرده و انس نگیرند از نمازشان لذت نمی برند و برای همین است که به نماز توجه ویژه ای ندارند.
این کتاب که به قول نویسنده دفتری است برای 52 هفته که در هر هفته اش سوالی و در هر روزش مسئله ای در پیش رو داریم ، کتابی است که جان دانش آموز را به تجلی در می آورد.او کتاب خودش را این گونه آغاز می کند :
« این روزها،آدمها سرشان شلوغ است.بعضی ها حوصله ی خدا را ندارند.حال او را نمی پرسند.برایش نامه نمی نویسند،اما تو این کار را بکن.تو حالش را بپرس.تو چیزی برایش بنویس.ساعتهایت را با او قسمت کن. ثانیه هایت را هم. »
او اعتقاد داردکه کلمه های خدا که در دستهای پیامبر ( ص ) بود در همه جا هست ولی کسی آنها را نفس نمی کشد.کسی با آنها زندگی نمی کند.نویسنده تاکید می کند که « تو اما کلمه های خدا را نفس بکش و زندگی کن »
این کتاب تلنگری است به قلب بزرگ کودکان و نوجوانان و جوانان ما تا سراغی از خدا در دل آیات نورانی قرآن گرفته و از پس توی پر از رمز و راز درون خویش ناگفته های خویش را در هر بار نوشتن با خدا زمزمه کنند.
چنان که حافظ آسمانی فرمود :

زین خوش رقم که بر گل رخسار می کشی خط بر صحیفه ی گل و گلزار می کشی
اشک حــرم نشین سراپــرده ی مـــرا زآن سوی هفت پرده به بازار می کشی

این کتاب طوری طراحی شده که در مقابل هر کدام از نوشته های نویسنده صفحه ای سفید جهت دل نوشته های کودکان و نوجوانان وجوانان قرار دارد.
زبان ساده و اثر گزار خانم نظر آهاری بچه ها را جهت نوشتن سر شوق و ذوق می آورد و تاثیر شگرفی در واکاوی درون دارد.بچه ها با تاسی از این نوشته ها دست به خلق آثاراعجاب انگیزی می زنند که برای خودشان تیز غیر قابل باور است.
تمرکز نوشته های کتاب بر مباحث شهودی درونی است که فطرت آدمی را بیدار کرده و انس بسیاری با خویشتن و خدا ایجاد می کند.
به عنوان نمونه فرازهای کوتاهی از این کتاب 109 صفحه ای را تقدیمتان می نمایم :

هفته اول
« خدایا ! من همانی هستم که وقت و بی وقت مزاحمت می شوم همانی که وقتی دلش می گیرد و بغضش می ترکد ، می آید سراغت من همانی ام که همیشه دعاهای عجیب و غریب می کند و چشم هایش را می بندد و می گوید : " من این حرف ها سرم نمی شود ، باید دعای مرا مستجاب کنی."

همانی که گاهی لج می کند و گاهی خودش را برایت لوس می کند همانی که نمازهایش یک در میان قضا می شود و کلی روزه ی نگرفته دارد همانی که بعضی وقت ها پشت سر مردم حرف می زندو گاهی بد جنس می شود! البته گاهی هم خود خواه و دروغگو.حالا یادت آمد من کی هستم ؟
امیدوارم بین این همه آدمی که داری ، بتوانی من یکی را تشخیص دهی. البته می دانم که مرا خیلی خوب می شناسی. تو اسم مرا می دانی. می دانی کجا زندگی می کنم و به کدام مدرسه می روم. تو حتی اسم تک تک معلم های مرا می دانی. تو می دانی من چند تا لباس دارم و هر کدامشان چه رنگی است ، اما...
خدایا ! اما من هیچ چیز از تو نمی دانم !هیچ چیز که دروغ است ، چرا ، یک کمی می دانم. اما این یک کمی ، خیلی کم است. راستش من این دفتر را برای همین خریده ام. آخر می دانی ، من مدت هاست که می خواهم چیز هایی برایت بنویسم. البته من همیشه با تو حرف زده ام. باز هم حرف می زنم. اما راستش چند وقتی است که چند تا تصمیم جدید گرفته ام. اما دوست دارم عوض بشوم ، دوست دارم بزرگ بشوم . دوست دارم بهتر باشم. من یک عالم سئوال دارم ، سئوال هایی که هیچ کس جوابش را بلد نیست. دوست دارم تو جوابش را بدهی.
نمی دانم ، شاید هم من اصلا هیچ سئوالی ندارم و می خواهم تو به من سئوال های تازه یاد بدهی. اما باید قول بدهی کمکم کنی !قول می دهی ؟
راستی ، یادت باشد این دفتر یک راز است خدا ! راز من و تو. خواهش می کنم درباره ی این دفتر به کسی چیزی نگو ، حتی به مادرم.
از یک جایی شروع کن. تو هم یک جوری سر صحبت را با خدا وا کن. یک کم از خودت بگو. درست است که خدا خوب تو را می شناسد ، اما عیبی هم ندارد خودت را به او معرفی کنی.
راستی تو چه برنامه ای داری ؟ می خواهی توی این دفتر چه کار کنی ؟ به خدا چه می خواهی بگویی ؟ چه می خواهی برایش بنویسی ؟ »
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
هفته ی دوم
« خدایا ! یک هفته از دوستی ما می گذرد و من همه اش به این موضوع فکر می کنم که مگر می شود آدم با خدا دوست شود؟ آخر تو خیلی بزرگی ومن خیلی کوچکم . اما من یاد حضرت ابراهیم"ع" افتادم. یادم افتاد که تو بهش گفته بودی خلیل . خلیل یعنی : دوست ! و خلیل الله یعنی : دوست خدا !پس حضرت ابراهیم"ع" دوستت بوده ! اما او پیامبر بوده ، من که پیامبر نیستم ! شاید تو فقط با پیامبرها دوست می شوی !
اما من گشتم و توی قرآن یک آیه پیدا کردم. یک آیه که ثابت می کرد تو با همه دوست می شوی،می دانی کدام آیه را می گویم؟
سوره ی یونس آیه ی 62 ، آن جا که می گویی : "آگاه باشید که دوستان خدا ترسی ندارند و غمگین نمی شوند."
یعنی تو می توانی یک عالم دوست داشته باشی. پس من هم می توانم دوستت باشم.این جوری خیلی خوب است . اصلا فوق العاده است !
خدایا ! ممنون که اجازه دادی با تو دوست باشم...»
***
در هفته سوم با نامهای خدا آشنا می شود. در هفته چهارم صفات خدا را برمی شمارد. در هفته پنجم در مورد مکان خدا تفکر می کند. در هفته ششم حس می کند که خدا از رگ گردن به او نزدیک تر است. در هفته هفتم به دیدار خدا می اندیشد و داستان حضرت موسی و کوه طور را مرور می کند. در هفته هشتم به پدیده های خلقت می نگرد و با عجایب مخلوقات خدا آشنا می شود.در هفته نهم صدای خدا را از لا به لای درخت کوه طور می شنود و پس از آن نیز بی واسطه با خدا حرف زدن را تجربه می کند.او در هفته دهم با زبان خدا آشنا می شود و این ماجرا در هفته های دیگر نیز ادامه می یابد و او با خدا انس بیشتری پیدا می کند.طوری که اگر یک شب با خدا به گفتگو ننشیند احساس دلتنگی می کند.
ماجرا ماجرای داستان مسافر کوچولوی نویسنده ی مشهور فرانسوی دوسنت اگزوپری و برخورد مسافر کوچولو با روباه و داستان اهلی شدن است.
وقتی کسی اهلی شد دلتنگ می شود.دلی که اهلی خدا شد اهلیت گفتگو با خدا پیدا می کند و این مقدمه ی نماز خواندنی می شود که درونی است و هیچ گاه ترک نخواهد شد.جان که نماز گزار شد تن نیز مامور به همراهی او می شود و ترکیب این دو بالاترین مرتبه ی ستایش خدایی است که نماز را خلوتگه راز خویش با بنده قرار داده است.
***
زبان هنر زبان تاثیر گذاری است که راه را کوتاه کرده و تعلیم و تربیت خاصه تربیت دینی راعمق می بخشد.کتاب ارزشمند نامه های خط خطی که سالهاست دست مایه ی حقیر در راستای اشاعه فرهنگ نماز و انس با خداست ، کتابی است که از طرف دفتر انتشارات کمک آموزشی وزارت آموزش و پرورش به پاس تعلیم و تربیت دینی لوح تقدیر گرفته است.
حقیر سالهاست که هم در درس انشا و نویسندگی و هم در درس تفکر و سبک زندگی از ظرفیت هنر نویسندگی دانش آموزان با توجه به کتاب نامه های خط خطی نوشته خانم عرفان نظر آهاری بهره برده و انس و علاقه دانش آموزان به خدا و نماز را ارتقا بخشیده و در راستای کیفیت بخشی در اقامه نماز و ارتقای فرهنگ نماز و نمازخوانی توفیق داشته ام که به همین دلیل از خدای منان سپاسگزارم.
به امید روزی که از زبان هنر در اعتلای فرهنگ نماز و نماز خوانی و انس با خدا بهره ی کافی و وافی ببریم.
1394/11/4 ساعت 12:08
کد : 81
لینک مطلب

■ چگونگی علاقمند ساختن دانش آموزان به شرکت در نماز جماعت

ایده پرداز: کبری کاظمی یکی از راههای تربیت دینی نوجوانان ، شرکت دادن آنها در نماز جماعت می باشد من به عنوان معاون ، وظیفه دارم دانش آموزان را نسبت به انجام و یادگیری رفتارهای مذهبی ترغیب نمایم و در تربیت دینی دانش آموزان نقش مهم و تأثیر گذار ی دارم ...

■ مسجد، پایگاه خدمت رسانی به اقشار

«مسجد باید رابطه‌ی خود را با جوانانی که ازدواج می کنند، با کسانی که به موفقیتهای علمی و اجتماعی و هنری و ورزشی دست می‌یابند، با صاحب همّتانی که کمک به دیگران را وجهه‌ی همت میسازند، با غمدیدگانی که غمگساری می‌جویند، و حتی با نوزادانی که متولد می‌شوند، ...

■ با خدا دوست باشیم

ایده پرداز: محمد مهدی آهن جان بسم الله الرحمن الرحیم در توقیعی از حضرت صاحب الزمان صلوات الله علیه درباره نماز وارد شده است که: "هیچ چیز برتر از نماز، بینی شیطان را به خاک نمی ساید پس نماز بگذار و بینی شیطان را به خاک بسای" میخوام خیلی ساده و خو ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز