مقصود از عبادت خدا چیست؟

آیت‌الله محمدعلی جاودان مطرح کرد:
■ مقصود از عبادت خدا چیست؟

مقصود از عبادت خدا چیست؟

آیت‌الله محمدعلی جاودان از اساتید اخلاق شهر تهران،در  درس اخلاق خود که به‌صورت مجازی برگزار شد، با اشاره به روزهای پایانی ماه مبارک رمضان گفت: حضرت زین‌العابدین(ع) در دعای وداع با ماه مبارک رمضان این ماه را ماهی می‌دانند که عید است و این ماه یک عید واقعی برای اولیای خداست.

از پایان رسیدن ماه رمضان متأسف باشید نه خوشحال

وی ادامه داد: یک ترشحاتی هم از این عید برای دیگران در ماه مبارک رمضان می‌شود، که آن‌ها هم از این ماه به اندازه‌ ایمان، اعتقاد و پاکدامنی خود بهره‌مند می‌شوند و هرچه پاکدامنی بیشتر باشد بیشتر از این ترشحات عید بهره‌مند می‌شوند و استفاده می‌کنند. در هر صورت آخرین روزهای این ماه است که از بهترین ماه‌های خداست و اکنون دارد از دست ما می‌رود، باید از پایان ماه رمضان خوشحال نباشید، بلکه متأسف باشید که این ماه به پایان رسید.

دستور قرآن به عبادت دائمی خدا

آیت‌الله جاودان بیان کرد: آیه‌ای در قرآن است که این آیه زندگی ما را مشکل می‌کند؛ خداوند در آیه ۵۶ سوره مبارکه ذاریات می‌فرماید «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ؛ و جن و انس را نيافريدم جز براى آنكه مرا بپرستند»؛ در این آیه دو علت برای خلق کردن جن و انس بیان شده است. خداوند می‌فرماید ما جن و انس را خلق نکردیم، مگر برای اینکه ما را عبادت کنند و تنها هم ما را عبادت کنند. در این آیه دو انحصار است. انحصار اول در مورد این است که فقط باید خدا عبادت شود و چیز دیگری عبادت شدنی نیست و شایسته عبادت نیست و انحصار دوم اینکه تمام خلقت شما برای عبادت است و هیچ فرصت دیگری برای هیچ کار دیگری نیست و فقط باید خدا راعبادت کنید.

چیستی دائماً عبادت کردن

این استاد اخلاق گفت: اینکه خداوند می‌فرماید فقط عبادت کنید، به چه معناست؟ آن عبادتی که مردم در ذهن دارند، فکر می‌کنند که منظور فقط نماز خواندن است که اگر قرار باشد فقط دائم نماز خواند برای مردم سخت است، در صورتی که معنای آن چیز دیگری است. روش و سیره پیامبر(ص) که مقتدای ما است، این نیست که فقط دائماً نماز بخوانید، هر چند خوب است اما منظور چیز دیگری است. پیامبر(ص) هم در طول روز همه کارهای زندگی را انجام می‌دادند.

وی تأکید کرد: مکرر عرض کردم که پیامبر(ص) در روز آخر عمرشان وقتی از خواب برخواستند، اول کاری که کردند مسواک زدند با اینکه می‌دانستند امروز روز آخر عمرشان است و الان آخرین ساعات زنده بودنشان است و بعد از این به این دندان احتیاج ندارند ولی مسواک زدند. کلاً حضرت زندگی خود را جدی می‌گرفتند. تمام نکات دیگر زندگی ایشان همچنان مثل هر کس دیگری که در چنین جایگاهی باشد، جدی انجام می‌شد و کوتاهی در هیچ قسمت زندگی نمی‌کردند.

آیت‌الله جاودان اظهار کرد: نقل است پیامبر(ص) در دفن سعد بن معاذ خیلی سنگ‌های لحد را درست می‌چیدند و تمام سوراخ‌های قبر را می‌پوشاند، بعد فرمودند من می‌دانم اینها بعد از مدتی از بین می‌رود اما خدا دوست دارد بنده‌اش هر کاری که انجام می‌دهد، درست انجام دهد. این یک دستور بزرگ و یک تعلیم بسیار مهمی است. شما هر کاری که می‌کنید آن را درست انجام دهید. اگر چیزی می‌نویسید درست بنویسید، درس می‌دهید درست درس بدهید، درس می‌خوانید درست بخوانید، کارگری می‌کنید درست کار کنید و کم نگذارید، مهندس هستید درست کار کنید و در هر کاری که به شما سپرده‌اند از ساعت کار ندزدید و کم کاری نکنید.

مقصود از عبادت فقط نماز خواندن نیست

استاد درس اخلاق افزود: پس مقصود این نسیت که شبانه روز نماز بخوانید، البته اگر وقت و حال دارید بخوانید کسی مانع نیست، اما مقصود از عبادت فقط نماز خواندن نیست، بلکه منظور این است که همه کارها را درست و برای خدا انجام دهید، به نحوی که وقتی از شما بپرسند چرا این کار را انجام دادید، بتوانید با دلیل معقول جواب دهید.

وی ادامه داد: حتی اگر غذا هم می‌خورید درست بخورید و دلیلی برای غذا خوردن داشته باشید که اگر از شما پرسیدند چرا غذا خوردید؟ دلیل داشته باشید نه اینکه بگویید چون گرسنه‌ام بود یا اینکه وقت غذا خوردن رسیده بود، طبق عادت در این ساعت و به خاطر گرسنگی غذا خوردم.

این استاد حوزوی افزود: این‌ها جواب درست و معقول درباره علت غذا خوردن نیست. بلکه جواب درست این است که بگویید من غذا خوردم که قوت بگیرم و بتوانم وظایفی که خدا بر عهده‌ام گذاشته را انجام دهم. فقط یک نیت است، با این نیت این عمل غذا خوردن که کاملاً یک عمل طبیعی است، برای شما عبادت محسوب می‌شود.

درس خواندنی که عبادت است

آیت‌الله جاودان بیان کرد: یا اینکه فردی درس می‌خواند، دلیل درس خواندنش هم این است که مدرک بگیرد و با این مدرک یک شغلی پیدا کند و یا اینکه حقوق او بیشتر شود. این دلیل و جواب برای درس خواندن چنین فردی کافی نیست و جواب درست این است که بگوید درس می‌خوانم تا بتوانم بهتر به مردم و خلق خدا و کشور اسلامی و جامعه خدمت کنم.

وی ادامه داد: دو نفر درس می‌خوانند، شاید در ظاهر هیچ فرقی با هم ندارند اما در باطن نیت این دو فرد فرق می‌کند، یکی درس می‌خواند که شغلی پیدا کند یا حقوقش بیشتر شود، اما دیگری درس می‌خواند که به مردم و خلق خدا خدمت کند که این درس خواندن این فرد عبادت محسوب می‌شود.البته شاید دومی که با نیت خدمت به خلق خدا درس می‌خواند، خیلی دقیق‌تر از اولی درس بخواند و در درس هم کوتاهی نکند، چون می‌خواهد یک روز با این دانشی که به دست می‌آورد به مردم خدمت کند، پس هر چه دانش او بیشتر باشد بهتر می‌تواند خدمت کند. بنابراین، درس خواندن که یک کار عادی و معمولی است، با یک نیت به یک عبادت تبدیل می‌شود.

استاد درس اخلاق گفت: حتی استراحت می‌کنید، غذا می‌خورید، با کسی صحبت می‌کنید و هر کار دیگری که انجام می‌دهید با این نیت باشد برای انجام دادن هر کاری یک دلیل درست داشته باشید که در اثر این دلیل درست همه کارهای شما عبادت محسوب می‌شود و به این آیه قرآن هم عمل کرده‌اید.

کسانی که هوا و هوس خدای آنهاست
 
آیت‌الله جاودان بیان کرد: اما در مقابل اگر کسی طبق هوا و هوس خودش کار می‌کند، او دارد هوا و هوس را عبادت می‌کند و هوا و هوس خدای او هستند. اینکه فردی می‌گوید دلم می‌خواهد، او دارد هوا و هوس خود را عبادت می‌کند و این عبادت خدا نیست. حتی کسی که نماز می‌خواند و اگر از بپرسید چرا نماز خواندی، می‌گوید چون دلم خواست نماز خواندم، چنین نمازی هم عبادت محسوب نمی‌شود و عبادت هوا و هوس است. قرآن در آیه ۲۳ سوره جاثیه می‌فرماید «أَفَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ...؛ پس آيا ديدى كسى را كه هوس خويش را معبود خود قرار داده.»

وی ادامه داد: اگر در این راه بکوشید و به ۲۰ درصد یا ۳۰ درصد هدف خلقت برسید و عمرتان پایان بپذیرد، به اندازه این ۲۰ یا ۳۰ درصد شما در عمرتان برنده هستید و اگر کسی صد درصد عمرش چنین بوده او باختی و ضرری ندارد و صد درصد برنده شده است.

قرقره فروش دنیا فرمانروای آخرت

آیت‌الله جاودان گفت: اگر انسان بکوشد و اعمالش صحیح و درست باشد به اصطلاح شرعی و قرآنی عمل صواب انجام دهد و کسی که عمل صواب انجام دهد، به معنای این است که عملی درست و مقبول انجام داده است، ثمره این عمل این است که این شخصیت یک شخصیت مقبول است و چنین فردی در آخرت سلطنت می‌کند.

وی ادامه داد: شاید این فرد در دنیا یک فرد عادی مثلاً یک قرقره فروش باشد، اما به محض اینکه از این عالم رفت و چشمش را بست، به سلطنت می‌رسد و او فرمانروا است. اخیراً یک آقایی دارفانی را وداع گفت و یک قرقره فروش بود ولی از اولیا خدا بود. قرقره فروش است اما آن عالم او سلطنت دارد، البته همه سلطنت‌ها زیر سلطه امیرالمؤمنین(ع) است.

توصیه به کمک مؤمنانه به آسیب‌دیدگان کرونا

آیت‌الله جاودان در پایان گفت: بزرگان فرمودند کمک مؤمنانه کنید، این را هر کس به هر مقداری که می‌تواند انجام دهد؛ اگر مردم ایران نفری هزار تومان بدهند، می‌دانید چه عدد بزرگی می‌شود. فرمودند به کسانی که لطمه خورده و صدمه خورده حوادث روزگار از جمله این مرض جدید(کرونا) هستند کمک مؤمنانه کنید. امیدواریم خدای متعال به مرحمت و احسان خودش این بلا را از این کشور دور کند و نتایجی که این بیماری بعد برای کشور به بار می‌آورد را برطرف کند.

منبع: خبرگزاری ایکنا

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1399/3/3 ساعت 12:22
کد : 4302
دسته : اخبارمحتوایی و تحلیلی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آیت الله جاودان
عبادت
عبادت دائمی خدا
چیستی عبادت
ماه رمضان

■ فراگیری فرهنگ اقامه نماز در سطح خانواده، نیازمند مهارت آموزی والدین

 پس از هماهنگی و برنامه ریزی دبیر اقامه نماز اداره کل امور مالیاتی خراسان رضوی و کارشناس آموزش ستاد اقامه نماز استان، دوره ۱۸ ساعته فعالان اجرایی نماز برای جمعی از کارکنان و یاوران نماز این اداره کل آغاز شد. دبیر اقامه نماز اداره کل امورمالیا ...

■ ساخت فضاهای جداگانه برای وضو و نماز زنان در مساجد تاریخی شهر کلکته

بعد از درخواست رئیس انجمن اسلامی شهر کلکته کشور هندوستان مقامات دو مسجد بزرگ ناخدا و تیپوسلطان فضاهای جداگانه ای برای وضو و نماز زنان احداث می کنند. دو مسجد مذکور یکی از مراکز تجمع و برگزاری نمازهای جماعت شهر کلکته محسوب می شوند که دارای قدمت تاری ...

■ تاکید معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور بر اقامه نماز اول وقت

روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور، در نامه ای خطاب به شورای معاونین، خواستار تشویق کارکنان به اقامه نماز اول وقت و اهتمام به عدم تداخل برنامه های ادارای و غیر اداری با وقت نماز شد. متن نامه به ش ...

■ آمار مطالعه نسبت به معارف نماز در کشور بسیار کم است

حجت‌الاسلام‌والمسلمین اصغر آیتی در همایش تعالی محراب که در سالن اجتماعات جامعه مدرسین حوزه علمیه برگزار شد، اظهار داشت: برای جذب مردم به‌ویژه جوانان به مسجد باید جاذبه‌های لازم را در مساجد به وجود آورد. وی با اشاره به عوامل مهم ...

■ تعطیلی مساجد در کشورهای اسلامی برای مقابله با ویروس کرونا

، با شیوع ویروس کرونا در بیشتر کشورهای جهان، تعدادی از کشورهای اسلامی از جمله الجزائر، تونس، عربستان، اردن، کویت و امارات تصمیم گرفتند به صورت موقتی مساجد را ببندند. این اقدام به این دلیل صورت گرفت که هنگام نماز، نمازگزاران می بایست در کنار هم به ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز